dimarts, 30 de setembre del 2014

Qüestionari Treball Investigació CCSSII

Hola a tothom! 

Aquí us deixo les preguntes que hem elaborat entre tots en la sessió d'avui per fer el treball d'investigació de Ciències socials II i moviments migratoris. Per accedir al qüestionari fes clic aquí.

Recordeu que teniu aquesta setmana per muntar els grups i començar a planificar la feina. En la sessió de dilluns vinent definirem entre tots el calendari i el format definitiu del treball. 

Molt bona feina!

Más de 3.000 muertos tratando de cruzar el Mediterráneo en lo que va de año

Font: Cadena SER (Per veure la notícia clica aquí)


Europa: El Mediterráneo como destino mortal 

La mayoría de los 3072 fallecidos en las costas mediterráneas trataban de llegar a Europa desde África y Oriente Medio, siendo Siria y Eritrea los principales países de origen. Detrás de la elevada cifra de muertes en Europa se encuentra la presión migratoria en muchos países africanos y la dificultad evidente que supone cruzar el mar, utilizando medios de transporte precarios. La portavoz de la OIM, Niurka Piñeiro apuntaba que más que la falta de control de las fronteras marítimas europeas, los principales culpables de la tragedia son las mafias del norte de África quienes "no valoran la vida humana" y son capaces de enviar a la muerte a miles de personas por dinero. Después del Mediterráneo las zonas de alta intensidad migratoria que concentran más fallecidos son el Este de África, la frontera de EEUU con México y la bahía de Bengala -frontera marítima de India, Indonesia, Bangladés y Birmania-.


Calor y deshidratación entre México y EEUU 

En la frontera de EEUU y México, otra de las zonas con más muertes, el intenso calor y las mafias que actúan en el desierto estarían detrás de los 230 fallecidos desde septiembre. La violencia, la pobreza y la desesperación han provocado que en los últimos años no sólo los mexicanos arriesgen su vida para cruzar a Estados Unidos desde México, el que hasta ahora había sido el protagonista de este tránsito durante 20 años, si no que ahora los países de Centroamérica como El Salvador, Guatemala y Honduras engrosan este número. La mayoría, trata de cruzar por el Estado de Texas. Otras nacionalidades en aumento son las de Cuba, América del sur, Asia, Oriente Medio y África.

Los migrantes afrontan grandes riesgos, caer en manos de traficantes, ser víctimas de violaciones de Derechos Humanos hasta la desaparición y la muerte. La mayoría muere por golpes de calor y deshidratación en el desierto.

La compleja situación del Este de África

Este movimiento se caracteriza por su complejidad, cambiante y dinámica, con un rápido aumento de los migrantes dentro del cuerno de África. La complejidad también se explica porque los flujos mezclan un número elevado de migrantes que se ven obligados a partir por la situación de sus países, conflictos y violencia, y migrantes económicos.

Las personas procedentes de Etiopía, Eritrea y Somalia encabezan la lista de migrantes que transitan por esta vía. También son los que más abusos sufren y las nacionalidades que engrosan el número de muertos. Entre ellos, un millón de refugiados somalíes y solicitantes de asilo de Yemen, Kenia y Etiopía.
Desde el año 2000 más de 40.000 personas han fallecido mientras trataban de llegar a países desarrollados. Más de la mitad, 22.000, lo hicieron tratando de llegar a Europa.

dilluns, 29 de setembre del 2014

Introducció als factors demogràfics

Avui hem treballat els factors demogràfics més elementals:
  • Natalitat
  • Mortalitat
  • Fecunditat
  • Esperança de vida
  • Saldo migratori

També hem estudiat què són les piràmides de població i com afecten els factors demogràfics assenyalats anteriorment a la seva estructura. Aquí tens alguns exemples:


Com ha evolucionat la població mundial?



Per consultar el temari treballat a classe fes clic aquí.

Aquí us deixo un breu documental elaborat per National Geographic sobre les possibles conseqüències que podria tenir un excés de població. Què us sembla?


divendres, 26 de setembre del 2014

La Globalització: Qüestionari Unitat 1

Cerca amb l'ajuda dels teus companys les respostes a les següents qüestions. Tot seguit les posarem en comú!

1.1. Causes de l’Imperialisme
  • Què són els Imperis colonials? Quins van ser els dos països europeus que van tenir els Imperis colonials més importants
  • Comenta breument les principals causes del colonialisme.
  • Ubica sobre un mapa les zones controlades pels següents països: Anglaterra, França, Estats Units i el Japó.
  • Explica les principals possessions espanyoles durant el segle XX. Quan va perdre Espanya les seves darreres colònies i contra qui?
1.2. Les conseqüències de la colonització
  • Explica les principals conseqüències del procés de colonització (introducció d’avenços europeus, transformacions econòmiques i canvis socials i culturals).
1.3. El procés de descolonització
  • Enumera les principals causes del procés de descolonització. Quins motius porten els imperis a desaparèixer?
1.4. Neocolonialisme.
  • Què és el neocolonialisme? Quins aspectes el diferencien del colonialisme?
  • Quins problemes econòmics, polítics i territorials van seguir la descolonització?
  • Quins països formen el Tercer Món? On es troben els països més pobres del món?

dijous, 25 de setembre del 2014

Introducció als mitjans de comunicació

Avui treballem els mitjans de comunicació, les seves principals característiques i les diferències entre els mitjans de comunicació de masses i els mitjans de comunicació alternatius. Però abans de començar a investigar mireu els següents enllaços:
Quines diferències trobes? Quin creus que correspon a un mitjà de comunicació de masses i quin a un mitjà de comunicació alternatiu? Per què?
Ara sí, anem a investigar! Agrupeu-vos per parelles i busqueu informació sobre els mitjans de comunicació de masses i els mitjans alternatius. Les següents preguntes us poden servir de guia per aquesta primera aproximació:
  • Com definiries els mitjans de comunicació?
  • Què són els mitjans de comunicació de masses?
  • Quines són les seves principals característiques? Què tenen de positiu? I de negatiu?
  • Enumera alguns exemples de mitjans de comunicació de masses
  • Què són els mitjans de comunicació alternatius?
  • En què es diferencien dels mitjans de comunicació de masses?
  • Posa alguns exemples de cadascun d'ells.
En la propera sessió compartirem els resultats de la vostra cerca i posarem la informació en comú. Que tingueu bona feina!

dimecres, 24 de setembre del 2014

Tires ¿còmiques? sobre Nord-Sud

Aquí teniu algunes imatges de grans dibuixants com El Roto, Eneko o Quino reflexionant sobre la relació entre els països del nord i del sud. Què en penseu?


Temari i calendari La Globalització

Calendari del mòdul de La Globalització:
  • 24 de setembre de 2014: Inici de les classes
  • 10 i 12 de desembre de 2014: Presentació de projectes d'investigació
  • 17 de desembre de 2014: Prova final (a definir l'estructura)
  • 23 de desembre de 2014: Entrega de qualificacions


Desenvolupament del mòdul: 

  • Cada unitat didàctica es desenvoluparà a partir d’un qüestionari que el professor entregarà a l’alumnat a l’inici del mòdul. La primera sessió de cada unitat es dedicarà a buscar la informació requerida a l’aula de noves tecnologies, biblioteca, etc. Les següents sessions es dedicaran a posar la informació en comú amb el grup classe i, un cop corregits, es portarà a terme una activitat d’avaluació del mòdul (40% de la nota final).
  • Durant el desenvolupament del mòdul es durà a terme un projecte d’investigació en grup sobre la temàtica de l’assignatura. En les sessions definides a tal efecte es realitzarà la presentació del projecte amb els recursos audiovisuals pactats amb cada grup (40% de la nota final)
  • Prova final: format a definir en funció de les necessitats i característiques del grup-classe (20% de la nota final)
Per veure el temari del mòdul fes clic aquí.

dimarts, 23 de setembre del 2014

"La última frontera"

Avui hem vist la pel·lícula "La última frontera", documental de David Fontseca i Sergi Cámara que mostra la difícil situació dels immigrants subsaharians a la frontera de Melilla i els seus intents per entrar a Espanya durant l'any 2004 i 2005. Deu anys després continuem veient escenes molt similars als telenotícies.

Després de la pel·lícula hem parlat dels següents aspectes:
  • Expectatives dels immigrants
  • Difícils condicions de vida
  • La dificultat del viatge
  • Actuació policial
  • Les polítiques d'immigració

Pots fer el resum d'alguns dels aspectes comentats a classe?


diumenge, 21 de setembre del 2014

Presentació CCSSII

Aquí teniu unes imatges de El Roto i Forges reflexionant sobre les implicacions dels moviments migratoris. Què en penseu?



Pots omplir el següent qüestionari? Gràcies!

Temari i calendari CCSS II

Calendari del mòdul de Ciències Socials II:
  • 22 de setembre de 2014: Inici de l'assignatura
  • 9 i 15 de desembre de 2014: Presentació de treballs en grup
  • 23 de desembre de 2014: Entrega de qualificacions
  • Proves parcials: (formats i dates a definir)
Desenvolupament del mòdul (proposta de treball a consensuar amb el grup): 
  • Cada unitat didàctica finalitzarà amb el visionat d'una pel·lícula relacionada amb la temàtica de l'assignatura, a partir de la qual es desenvoluparan diferents modalitats d'activitats (cineforum, debats, qüestionaris, ressenyes, etc.)(20% nota final)
  • Durant el desenvolupament del mòdul es durà a terme un projecte d’investigació en grup sobre la temàtica de l’assignatura. En les sessions definides a tal efecte es realitzarà la presentació del projecte amb els recursos audiovisuals pactats amb cada grup. (40% nota final)
  • Proves parcials: format a definir en funció de les necessitats i característiques del grup-classe. (40% nota final)
Per consultar el temari de l'assignatura fes clic aquí.

dissabte, 20 de setembre del 2014

Presentació CCSS I

Aquí teniu unes imatges de grans il·lustradors com El Roto i Forges. Què en penseu?




Ara respon el següent qüestionari!

dijous, 18 de setembre del 2014

Temari i calendari CCSS I

Calendari del mòdul de Ciències Socials I:
  • 24 de setembre de 2014: Inici de l'assignatura
  • 23 de desembre de 2014: Entrega de qualificacions
  • Proves parcials: formats i dates a definir
Desenvolupament del mòdul (proposta de treball a consensuar amb el grup):
  • Cada unitat didàctica finalitzarà amb la realització d'una o vàries activitats (cinefòrum, debats, qüestionaris, ressenyes d'articles, etc.) (40%)
  • Proves parcials: a definir el format i la tipologia  (40%)
  • Portafolis: quadern d'activitats (20%)
Per veure el temari de l'assignatura clica aquí.

dimecres, 17 de setembre del 2014

Temari i calendari CFGM

Calendari curs preparació prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà:
  • 22 de setembre de 2014: Inici de classes
  • 23 de desembre de 2014: Finalització del primer trimestre
  • 8 de gener de 2015: Inici del segon trimestre
  • 27 de març de 2015: Finalització del segon trimestre
  • 7  d'abril de 2015: Inici del tercer trimestre
  • 30 abril de 2015: Finalització curs
Per consultar el temari de competència social i ciutadana fes clic aquí.

dimarts, 16 de setembre del 2014

Bon inici de curs!

Benvinguts a l'aula virtual de ciències socials del CFA Dolors Paul! 

Aquest serà un espai que farem servir per penjar materials d'interès sobre les assignatures de l'àmbit social del graduat i del curs de preparació per a la prova d'accés de cicles formatius de grau mitjà. 

Trobareu també un breu diari de classe per poder fer un correcte seguiment dels diferents mòduls.  Amb aquesta idea he creat una pàgina per assignatura (veure al marge superior) on cada setmana penjarem un resum dels continguts treballats a l'aula, materials que complementaran els aspectes estudiats durant les sessions i altres vídeos, imatges o textos relacionats amb cada mòdul.

Per últim, aquesta pàgina també pretén ser un espai d'intercanvi i de comunicació entre nosaltres. Així doncs, qualsevol dubte, comentari o material que vulgueu compartir me'l podeu fer arribar per aquest canal.

I ara, voldria que responguéssiu el següent petit qüestionari. Com més informació tingui de vosaltres millor podré adaptar les classes als vostres interessos. Així que... va, dediqueu tres minuts a respondre les següents preguntes!

Parlem!